Verslaggever van beroep
In tegenstelling tot in landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk is het in Nederland niet gebruikelijk dat journalisten hun herinneringen op schrift stellen. Sytze van der Zee heeft dat desondanks gedaan.
Hij verdiende zijn sporen als verslaggever bij het Algemeen Handelsblad en was betrokken bij het proces dat leidde tot de fusiekrant NRC Handelsblad. Voor deze krant werd hij correspondent in achtereenvolgens Bonn, Brussel en, als kroon op zijn werk, Washington.
Na zijn terugkeer naar Nederland werd hij adjunct-hoofdredacteur van Elsevier, en in 1987 hoofdredacteur van het kwijnende Parool, waarvan werd voorspeld dat het, als er niets gebeurde, over een jaar of vijf het loodje zou leggen. Hij slaagde erin weer nieuw leven in de krant te pompen, totdat hij in 1996 in een controverse met de moederholding het onderspit dolf.
Verslaggever van beroep geeft niet alleen een uniek kijkje achter de schermen van het krantenbedrijf, maar beschrijft ook hoe de auteur als jonge journalist worstelde met het verleden van zijn vader.
Sytze van der Zee (1939) schreef verschillende boeken, waarvan Potgieterlaan 7, over zijn jeugd als zoon van een 'foute' vader, diepe indruk maakte. Hierna schreef hij onder meer De overkant, Zuidwal en Harer Majesteits loyaalste onderdaan.
Over Potgieterlaan 7:
'Een aangrijpend en bewonderenswaardig boek, maar het schrijverschap van Van der Zee blijkt uit de compositie van het verhaal en de daarin opgebouwde spanning.'ELSBETH ETTY, NRC HANDELSBLAD
Over Harer Majesteits loyaalste onderdaan:
'Van der Zee heeft de ondoorgrondelijke François van 't Sant nauwgezet tot leven gewekt.'DE VOLKSKRANT ****
'Wie de duistere krochten van paleis en politiek wil kennen, moet dit boek lezen.'HET PAROOL