Dood door eigen vuur
Een loopbaan bij Defensie betekent dat je leven direct gevaar kan lopen tijdens het uitoefenen van je beroep. Alle militairen weten dat, hun familie en vrienden ook. Maar als de dood van een militair wordt veroorzaakt door ‘eigen vuur’ en dat ‘eigen vuur’ had voorkomen kunnen worden, dan is dat onaanvaardbaar en onverteerbaar. Als ernstige nalatigheid de oorzaak is van de dood van een militair, een mens geliefd door zijn familie en vrienden, dan moet dit aan de kaak worden gesteld.
In nauwe samenwerking met mr. Michael Ruperti interviewde Charles Sanders tientallen nabestaanden, commando’s, mariniers en rode baretten. Wat ging er mis in Ossendrecht en Mali? Wat ging er al die jaren daarvoor mis? Dood door eigen vuur is het resultaat. Het verhaal van de politieke en bestuurlijke blunders van Defensie verteld door ooggetuigen, nabestaanden, een weduwe met een missie, vijf moedige commando’s en hun bevlogen advocaat. Genoeg is genoeg.
Michael Ruperti geldt als dé specialist in militaire strafzaken en begeleidde meer dan honderd cliënten, onder wie UNIFIL- en Srebrenica-veteranen en meer recentelijk militairen die in Uruzgan en Mali dienden. In navolging van de dramatische gebeurtenissen in Ossendrecht en Mali verkozen ook de nabestaanden van deze slachtoffers Ruperti als raadsman. Dood door eigen vuur is tot stand gekomen op zijn initiatief.
Auteur Charles Sanders, voormalig crisis- en oorlogsverslaggever voor De Telegraaf, was ter plekke op meer dan zeventig brandhaarden, van de Eerste Golfoorlog tot de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië.