De nieuwe kok
'Ik ben dan wel de eigenares van een hotel, maar ook dat is de schuld van mijn moeder, zij heeft mij het hotel nagelaten. Ik heb er niet om gevraagd.'
Een dertigjarige vrouw heeft een hotelletje geërfd van haar moeder, die ze nooit beter heeft willen leren kennen dan strikt noodzakelijk. Ze bestiert het hotel zonder enig enthousiasme. Wanneer een van de gasten overlijdt, laat ze de politie in het ongewisse en vergrendelt ze de deur van zijn kamer. En ze sluit een verzekering af met de bedoeling om het hotel in brand te steken en met het verzekeringsgeld haar geluk op Cuba te zoeken.
Maar dan komt er op een dag een nieuwe kok, die van pittig eten houdt en met al even pittige ideeën de sfeer in het hotel probeert te veranderen. Eindelijk lijkt er iets in haar leven te gaan gebeuren.
Julia Franck laat in deze niet eerder vertaalde debuutroman haar grote talent zien, dat zich later volledig ontplooide in 'De middagvrouw', de roman waarvoor ze de Deutscher Buchpreis ontving, waarvan in Nederland meer dan 80.000 exemplaren werden verkocht en waarover de internationale pers onder meer schreef:
'Een adembenemend meesterwerk.' - The Independent
'Het verleidt, ontroert en doet bladzijde na bladzijde het bloed in je aderen stollen.' - Le Monde