De Finklerkwestie
Julian Treslove, een voormalige, weinig succesvolle BBC-producent, en Sam Finkler, filosoof en auteur van boeken als De existentialist in de keuken, zijn oude schoolvrienden. Ondanks hun uiteenlopende levensstijl zijn ze altijd met elkaar in contact gebleven, en ook met hun oude leraar geschiedenis, Libor Sevcik. Finkler en Libor zijn sinds kort weduwnaar. Op een avond halen ze samen met Treslove melancholieke herinneringen op aan hun jonge jaren, toen het verlies nog niet centraal kon staan omdat er slechts verlangen bestond.
Als Treslove om halftwaalf 's nachts, in gedachten verzonken, naar huis wandelt, wordt hij beroofd. Door een vrouw.
De gebeurtenis gooit zijn leven overhoop. Hij voelt zich geconfronteerd met fundamentele vragen over vriendschap en verlies, bescherming en uitsluiting, volwassenheid en naïviteit.
De Finklerkwestie, de verrassende, maar terechte winnaar van de Man Booker Prize 2010, is een scherpe, weemoedige, maar ook ongelooflijk geestige roman, geschreven door een van de origineelste en meest humoristische schrijvers van Engeland.
Howard Jacobson (1942) stond al tweemaal op de longlist van de Man Booker Prize, voordat hij voor De Finklerkwestie deze belangrijkste prijs uit het Engelse taalgebied kreeg. Jacobson woont in Londen.
'De Finklerkwestie is een fantastisch boek: erg grappig natuurlijk, maar ook heel ingenieus, heel droevig en heel subtiel. Het is alles wat het lijkt en nog veel meer. Een geweldige winnaar van deze grootse prijs.'
ANDREW MOTION, JURYVOORZITTER MAN BOOKER PRIZE
'Jacobson doet denken aan Philip Roth; hij doet denken aan Roth op Roths best. Dit bekroonde boek is een vrolijke mengelmoes van grappen en angsten over de joodse identiteit. (...) Jacobsons humor doet denken aan die van Woody Allen, hij heeft een scherp oog voor de hedendaagse cultuur, en in het boek is de verrassende invloed van onder anderen Lewis Carroll te herkennen.'
THE NEW YORK TIMES