De aanval op de redelijkheid
'Vernietigend en uiterst precies,' Publishers Weekly
2017-editie
Met De aanval op de redelijkheid schreef Al Gore een vooruitziend en krachtig manifest over de essentiële rol van de rede en het heldere denken in een gezonde democratie. In de afgelopen tien jaar zijn Gore's zorgen over de Amerikaanse democratie alleen maar groter geworden. Over deze 2017-editie zegt Al Gore: 'Ik heb een uitgebreide nieuwe Conclusie toegevoegd, waarin ik op grond van de verkiezingen in 2016 en het succes van Donald Trumps campagne probeer uit te leggen wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd en hoe het nu verder moet.'
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 komt voormalig vice-president Al Gore met een boek waarin hij de vloer aanveegt met de regering-Bush. George W. Bush doet er volgens Gore alles aan om de kiezer bang te maken. Toen Bush de Amerikaanse troepen naar Irak stuurde, geloofde zeventig procent van de Amerikanen dat Saddam Hussein iets met 11 september te maken had, en wat het meest indruk had gemaakt tijdens de verkiezingscampagne van Bush waren twee televisiespotjes die de angst voor terrorisme aanwakkerden. Bovendien bleek de regering-Bush er minder dan welke eerdere regering ook belang aan te hechten haar burgers naar waarheid te informeren. Erger nog, men leek er nauwelijks in geïnteresseerd om de waarheid te achterhalen, ging niet op zoek naar informatie, laat staan naar onverwachte en zelfs ongemakkelijke feiten die kunnen leiden tot onwelkome conclusies.
Hoe kon het zo ver komen met de Verenigde Staten? Hoeveel schade is er aangericht aan het functioneren van de democratie en aan de rol van Amerika als hoeder van de veiligheid in de wereld?
Al Gore (1948) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was de 45e vicepresident van de Verenigde Staten van 1993 tot 2001. In 2000 verloor hij op het nippertje de presidentsverkiezingen van George W. Bush. Hierna ging hij lezingen geven waarin hij zijn bezorgdheid uitte over ecologische stand van zaken van onze planeet en de rol van de mens daarin. Deze lezingen vormden de basis voor de documentaire An Inconvenient Truth (Een ongemakkelijke waarheid) over het broeikaseffect.