Daverende dingen dezer dagen
Daverende dingen dezer dagen - de titel verwijst naar een veelgelezen rubriek in de vooroorlogse Haagsche Post - bevat een selectie uit de artikelen en bijdragen die de bekende Leidse historicus en essayist H.L. Wesseling de laatste jaren heeft geschreven.
Vele daarvan gaan over zaken die in het brandpunt van de belangstelling en de discussie staan, zoals de uniciteit van de Holocaust, het Nederlandse slavernijverleden, de dekolonisatieoorlogen en de vraag of het zinvol is excuses aan te bieden voor in het verleden begane wandaden.
Daarnaast zijn er beschouwingen over niet minder omstreden kwesties als de toenemende macht van schoolbesturen, de opmars van het Engels aan de universiteit en het gebrek aan vrouwelijke professoren.
En ten slotte is er natuurlijk - hoe kan het anders bij deze auteur - het bij ons vaak onbekende Frankrijk waarop licht wordt geworpen in artikelen over De Gaulle en Macron, maar ook over Franse intellectuelen en de Franse identiteit.
In deze heldere en vaak geestige beschouwingen, analyses en observaties toont Wesseling opnieuw dat hij terecht wordt beschouwd als een van de beste essayisten van deze tijd.
Prof. dr. H.L. Wesseling is emeritus hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden. Hij is de auteur van een groot aantal succesvolle boeken, zoals Vele ideeën over Frankrijk, Frankrijk in oorlog, Scheffer - Renan - Psichari en Verdeel en heers, dat in acht talen is vertaald. In 2012 verscheen zijn biografie van Charles de Gaulle, De man die nee zei, die al tien drukken beleefde.